Harvey jackins

530 palavras 3 páginas
Harvey Jackins: Det mnskliga hos mnniskan.

"Det omvrderande parsamtalets" grundare.

Bygger en mycket enkel teori om mnskligt beteende som , lite ingenjrsaktigt tillmpar informationsbehandlingsmodellen frn kognitivismen och den experimentella psykologin. Men tonfallet och infallsvinkeln r hela tiden pragmatisk; teorin ska tjna till att anvndas som std i en praktisk process.

Mnniskan har en egenskap som srskiljer henne frn djuren: hon kan skapa stndigt nya svar p sin omgivning, i form av nya beteende, skapade i stunden, som svar p en ny situation.

Denna egenskap har sin grund i tv knnetecken: Intelligens och livsgldje.

Vi fdds med en enorm kapacitet till intelligens. Vi har en stor och "genial" frmga att tnka flexibelt. Under uppvxten och uppfostran skadas vi; vr intelligens hmmas, beskrs och stympas s, att vi till sist blir de i allmnhet skrpliga och missanpassade vuxna vi kan se omkring oss. Jackins budskap r att det finns en vg tillbaka; det finns lkandeprocesser och han freslr ett stt att stta igng dem

Den andra egenskapen som gr oss "mnskliga", som srskiljer mnniskan, r "livgldje". "Knslan att det r oerhrt inspirerande att vara levande r sjlvklar och medfdd.

Den tredje centrala egenskapen passar vl samma med de tv andra. Det r den naturliga samhrighetsknslan mellan en mnniska och vilken som helst annan: Vi njuter av att knna tillgivenhet fr en annan, vi njuter av tillgivenhet frn en annan, njuter av kommunikation med en annan och jnuter av samarbete med en annan. (cf. mitt engagemang i Rrelsen)

Stor intelligens, livsgldje, krleksfulla och samarbetsprglade relationer med andra - detta tycks vara den mnskliga naturens centrala egenskaper.

Alla andra mnskliga beteenden och knslor r frvrvade, r icke medfdda, r resultat av att ngonting har blivit fel.

"Medan vi knner smrta upphr vr flexibla mnskliga intelligens att fungera."

Det hela bygger p samtalsterapins grundprincip: att man mr bttre av att tala med ngon om sig sjlv. Det

Relacionados

  • Unid2 Ativ4paulofreire Umabiobibliografia
    289717 palavras | 1159 páginas